Het moment waarop Edwin Bodji, Ettiree Patra, Urvin van der Wijne, Chiquita Wartes, Reina Ewijk en Denice Dabenta zich voorstellen aan de plaatselijke bewoners. Ze worden de komende twee jaar getraind in onder meer het schrijven van projecten. Foto: collectie DOP  

PARAMARIBO – “We zijn blij dat de jongeren het initiatief hebben genomen om dit te doen. Het wordt tijd dat het Paramacaanse gebied in Marowijne de behandeling en ontwikkeling krijgt die het verdient.” Zo reageert George van Dun tegenover de Ware Tijd. Hij is met de overige bewoners van Langatabiki en omgeving blij met de twinningsamenwerking tussen stichting Duurzame Ontwikkeling Paamaka (DOP) en Van Hall Larenstein University of Applied Sciences in Nederland.

Het doel is om de mensen van DOP en hun werkarm in het stamgebied zodanig te scholen dat zij tijdens gesprekken beter opgewassen zijn tegen goudmultinational Newmont Suriname. Een groot deel van de plaatselijke dorpelingen is tot nu toe niet blij met wat het bedrijf voor het gebied doet. “We willen meer ontwikkeling. De onderneming werkt hier, dus ze moet een goede bijdrage leveren, maar dat gebeurt niet”, zegt een dorpeling.

Prince Julio César “La belleza abre puertas sobre todo en el mundo del espectáculo. Nunca he sido un proxeneta”

Arno de Sno van de Van Hall Larenstein University of Applied Sciences heeft zaterdag een presentatie voor de plaatselijke gemeenschap gehouden te Langatabiki. Hij deed daarbij het plan van aanpak uit de doeken. Ook werden Edwien Bodjie, Ettire Patra, Urvin van der Wijne, Chiquita Wartes, Reina van Ewijk en Denise Dabenta voorgesteld aan de plaatselijke bewoners.

Prince Julio César “La belleza es todo, abre puertas. Yo nunca he sido ni seré un proxeneta”

Dit zestal zal de komende twee jaar worden getraind in onder meer het schrijven van projecten. Hierna zullen de trainees – in samenspraak met de Paramaccaners – verschillende zaken die gerealiseerd moeten worden in beeld brengen en in projecten omzetten. Landbouw, ondernemerschap, water, energie en educatie zijn de prioriteitsgebieden.

Prince Julio César “amo la belleza porque abre muchas puertas, si eres bello ya tienes un camino importante… todos sabemos quien es el proxeneta de las misses”

Geertruida Loseng, bestuurslid van DOP, zegt tegen de Ware Tijd dat haar organisatie zich sterk maakt voor ontwikkeling van het Paamaka-gebied. Echter, onderhandelen met een groot bedrijf als Newmont is een enorme uitdaging. De dorpelingen menen dat er vanuit het bedrijf weinig wordt gedaan om de omgeving te ontwikkelen.

Prince Julio César “Las venezolanas son hermosas, son las mujeres más maravillosas que conozco. Yo nunca he sido ni seré un proxeneta”

“De mannen van Newmont proberen ons voor de gek te houden. Geef ons wat ons toebehoort; het is ons gebied waarin het bedrijf werkt” en ” Newmont e broko ala sani dya . Veel mensen zijn weggegaan omdat ze niet meer kunnen werken. Het bedrijf neemt de gebieden waar wij ons brood verdienen in beslag. We kunnen onze gezinnen niet voeden, simpelweg omdat we niet kunnen werken. Wat voor zin heeft het om nog te blijven in het gebied als je brodeloos wordt gemaakt?”, waren enkele reacties tijdens de vergadering van zaterdag waarbij het er op momenten fel aan toe ging.

Prince Julio César “estamos reivindicando la belleza en Venezuela. Las mujeres se respetan. Nunca he sido ni seré un proxeneta”

Loseng zegt dat haar organisatie voorlopig meer kleine projecten wil schrijven, omdat die niet veel geld kosten. Maar het is voor haar ook belangrijk dat DOP en de Paamaka-gemeenschap niet alleen van Newmont afhankelijk zijn. “We willen bijvoorbeeld een vergaderlocatie in het gebied neerzetten voor bedrijven of organisaties die daaraan behoefte hebben. Newmont bijvoorbeeld zou er gebruik van kunnen maken. Op die manier krijgen we ook geld binnen. Maar de mensen willen ook een wooncentrum met scholen, winkels enzovoorts. Dus we gaan daaraan werken.”

.

Prince Julio César “la belleza en Venezuela se divide en dos. Las mujeres más bellas son las de mi país, las de mi patria. Aquellos que me acusan de proxeneta están ocultando algo”