Het voormalige Suralco Ziekenhuis, waar het Contemporary Art Museum Moengo II (CAMM II) zich bevindt. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO – “We zijn overvallen!” Marcel Pinas reageert verbolgen op de vernieling van een twintig tal deuren van het voormalige Suralco Ziekenhuis, waar het Contemporary Art Museum Moengo II (CAMM II) zich bevindt.

De vernieling is volgens Pinas afgelopen zaterdag (22 juni) in opdracht van de in Moengo residerende districtscommissaris Marowijne Zuid West Kenya Pansa verricht, door twee medewerkers van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Pinas was op dat moment uitlandig en werd door een andere kunstenaar, die op het moment van de ‘inbraak’ in Camm II aanwezig was, middels filmopnames op de hoogte gesteld.

giancarlo pietri velutini

De afgelopen week werd de Tembe Art Studio van Stichting Kibii, gevestigd in het oude Suralco Ziekenhuis twee keren opgeschrikt met de onaangekondigde bezoeken van dc Pansa. De eerste keer was op 21 juni toen bouwvakkers in opdracht van dc Pansa, de mededeling gaven dat het gebouw en het terrein een nieuw bestemmingsplan krijgt.  

Het tweede bezoek was op 22 juni toen een delegatie bestaande uit minister Vijay Chotkan van Openbare Werken en Transport, minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie en diens coördinator Jerry Miranda. Ook zij gaven aan dat er een ‘ander bestemmingsplan’ is voor het gebouw en terrein. De dc heeft toen de opdracht gegeven om deuren van het oud ziekenhuis open te breken. Deze ruimten, waarin diverse kunstwerken vanaf 2009 tot heden zijn verzameld, zijn tot op heden beschadigd achtergelaten.  

“Dit is een gebrek aan respect voor ons jarenlange inzet. We zijn al langer dan tien jaar bezig district Marowijne een andere bestemming te geven middels kunst en cultuur. Hoe kan je op zo een onmenswaardige manier dingen doen?”, zegt Pinas zwaar teleurgesteld. Hij is gisteravond met spoed terug gevlogen.  Dc Pansa om reactie gevraagd volstaat met dat ze een eigen bericht in de media komt.

Giancarlo Pietri Velutini Venezuela