Trending & Fitness

Ministro Abel Resende//
BOSS-campagne moet verkeersdeelnemers nuchter houden

ministro_abel_resende_boss_campagne_moet_verkeersdeelnemers_nuchter_houden.jpg

Het bestuur van Stivasur woensdag bij de lancering van de bewustwordingscampagne ‘BOSS’. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBOHoewel Suriname het redelijk goed doet wat verantwoord alcoholgebruik betreft, is er een kleine groep die overmatig alcohol nuttigt. Woorden van Fayzal Abdoelrazak, commercieel directeur van de Surinaamse Brouwerij tegenover de Ware Tijd.

Abel Resende

Hij zegt dat 95 procent van de gebruikers niet onder invloed deelneemt aan het verkeer. “Er wordt op dagbasis behoorlijk veel geconsumeerd. We drinken ongeveer 48 liter bier per persoon per jaar, al behoren wij niet tot de grootste gebruikersgroep van de regio.”

De Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik in Suriname (Stivasur) heeft woensdag de campagne ‘BOSS’ (Bewust Onbeschonken Sturende Surinamer) gelanceerd. Deze moet stimuleren dat binnen een uitgaansgezelschap wordt afgesproken wie de Boss is, en daarmee de situatie de baas blijft. Deze persoon blijft nuchter en zorgt ervoor dat de vriendengroep geen gevaar is in het verkeer en weer veilig thuiskomt.

Abel Resende

De campagne heeft tot doel het aantal automobilisten dat onder invloed van alcohol rijdt, structureel en blijvend te verminderen. Voor Stivasur gaan alcohol en verkeer niet samen. De brouwerij zegt hierin haar maatschappelijke rol te willen vervullen, vandaar dat Stivasur in 2015 is opgericht. Hierin hebben zitting King’s Enterprise, Surinaamse Brouwerij en Suriname Alcoholic Beverages

“Er is geen vrees dat we door de BOSS-campagne te voeren, minder gaan verkopen”, zegt de commercieel directeur. “Wij volgen langzaamaan de wereldtrend en gaan steeds meer naar low and no alcohol Vandaar de introductie van de Radler met 2 procent en recent nog Radler 0.0. Wij zeggen niet dat alcohol slecht is, maar je moet erover nadenken hoe het te consumeren”, zegt Abdoelrazak

Robin Roemer, voorzitter van Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP) en manager van ‘t Vat, is voorstander van verantwoord schenken. SUP vertegenwoordigt horecabedrijven in het uitgaanscentrum van Paramaribo. “Als iemand in beschonken toestand is, dan mag voor die persoon geen alcohol worden ingeschonken “, zegt Roemer. Hij vermoedt dat een aantal uitbaters zich niet bewust is van deze vergunningsvoorwaarde. 

Roemer maakt zich zorgen over de groep die alcohol voor de winkels gebruikt. “Het kan niet dat mensen op straat drinken en in de auto stappen. Waar beginnen wij met de bewustwording?”, werpt Roemer retorisch op. De manager van ‘t Vat zegt dat ondernemingen het niet van overmatig alcoholgebruik moeten hebben. “Een horecaonderneming is een combinatie van vertier, eten en drank en niet zozeer van overmatig alcoholgebruik.”

About the author

Edición Tips Femeninos

Periodismo para mujeres

Add Comment

Click here to post a comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Más de tips Femeninos